Geluk op Zuid

Geluk op Zuid

In Rotterdam Zuid werd in 2017 een gedichtenwedstrijd georganiseerd over Geluk voor kinderen tussen de 9 en 12 jaar uit het gebied Feijenoord. In poëzie-geluksworkshops voor kinderen wordt thema geluk (vanuit de positieve psychologie) en poëzie gecombineerd. Het prijswinnende gedicht werd (deels) uitgevoerd als gevelgedicht.
Project in samenwerking met Stichting Je Moeder en het Gelukshuis van Alacritas. Zie onder.

In 2019 werd een vervolg gegeven aan dit project in drie gebieden op Zuid, Charlois, Feijenoord en IJsselmonde, vanuit stichting de Zoek naar Schittering. Lees daarover meer hier: www.dezoeknaarschittering.nl/gelukopzuid/

De eerste editie van Geluk op Zuid werd in het gebied Feijenoord uitgevoerd en was een initiatief van GEEN POEHA samen met het Gelukshuis. Geluk op Zuid wilde met workshops en een poëziewedstrijd waarin geluk en poëzie centraal staan, kinderen uit Feijenoord interesseren voor poëzie en hen stimuleren om op ontspannen wijze aan de slag te gaan met (ge)dichten. Poëzie biedt een manier om naar de wereld te kijken, en gecombineerd met de wetenschappelijke inzichten om je eigen geluk te beïnvloeden willen we met dit project de veerkracht van kinderen vergroten.

gedichtenwedstrijd

De gedichtenwedstrijd Geluk op Zuid liep van 20 augustus tot en met 20 oktober 2017. Alle kinderen van 9 tot en met 12 jaar uit de wijken Afrikaanderwijk, Bloemhof, Feijenoord, Hillesluis, Katendrecht, Kop van Zuid / Entrepot, Noordereiland en Vreewijk werden uitgenodigd een gedicht in te zenden over Geluk. Iedereen van 9 tot en met 12 jaar uit het gebied Feijenoord kon meedoen aan de poëziewedstrijd. De 1e tot en met 3e prijs is een jaarabonnement op het tijdschrift Dichter en het gedicht van de 1e prijswinnaar wordt bovendien (deels) als gevelgedicht uitgevoerd op het speeltuingebouw Afrikaanderplein in gebied Feijenoord.

geluksworkshops

In de gratis workshops werd ‘geluk’ door de kinderen onderzocht en ze schreven daarna een geluksgedicht. De workshops vonden in LCC ’t Klooster en op in de Bibliotheek Feijenoord plaats. Eind oktober werden de winnaars bekend gemaakt en in november vond de feestelijke onthulling plaats.

Achtergrond

GEEN POEHA wil graag meer gevelgedichten realiseren, en  juist ook in Rotterdam Zuid. Dit project is misschien wel mede ingegeven als reactie op de achterliggende motivatie van kunstenaar Jack Segbars bij het bekende werk: ‘Van alles is weer waardeloos’, dat sinds 1997 op het ateliergebouw van SKAR aan de Lange Hilleweg 235 in Rotterdam Zuid staat. (SKAR hierover.). Het is destijds tot stand gekomen door CBK Rotterdam in samenwerking met @RT WORDS – @RT WORKS, met Tim Ayres, Marc Nagtzaam. Niet veel mensen weten dat het een anagram is van Luceberts ‘Alles van waarde is weerloos’ dat aan de Blaak te zien is op een voormalig verzekeringsgebouw, naast de Willem de Kooning academie. Segbars zegt op zijn website hierover het volgende:

‘Met de verhaspeling van de tekst, wordt een commentaar geleverd op het originaliteitsdogma van de moderne kunst. Door de letters te handhaven maar in een andere volgorde een andere betekenis aan te laten nemen wordt een traditioneel thema binnen de kunsten gesimuleerd: de opeenvolging van stijlen, de vaderrmoord die nodig is om tot nieuwe kunstwerken te komen.
Het is ook een commentaar op de verwording van wat origineel een poetisch zinnetje was in een bundel. De uitvoering op grootse wijze in het stadsbeeld (op een verzekeringsmaatschappij) lokte een antwoord uit. Wat ooit in bescheidenheid startte is nu een embleem geworden van ernstige, sociale importantie.
Het is ook een verzuchting over de openbare kunst in het algemeen.
Tot slot wil het een vrijplaats zijn voor negativisme, als tegenhanger voor een opgedrongen positviteit.’ (sic)

De uitleg van de kunstenaar staat op www.segbars.nl/nl/neons/vaiww.html

Van alles is weer waardeloosVan alles is weer waardeloospartners en financiers Geluk op Zuid