WELKOM / THUIS

Periode: 2019 -2020
In opdracht van stichting Mooi Werk en Gemeente Maassluis.
Met medewerking van: Senioren Welzijn, De Hooftzaak, IKC de Kindertuin, De Tweemaster, Het Schuurkerkje, Stadsdichter Jelle Ravestein
Productie en projectcoördinatie in samenwerking met Caty Palmen (Stormfabriek en Stichting Mooi Werk).

De wijk Sluispolder West in Maassluis wordt sinds 2014 en de komende jaren veel gesloopt, gerenoveerd en herbouwt. Dit zorgt voor een nieuwe dynamiek in de wijk, mensen moeten gedwongen tijdelijk hun huis verlaten, vinden nieuwe huizen of keren niet meer terug. Buren gaan verloren en worden gewonnen. Er komen bewoners terug en nieuwe bewoners in de nieuwe woningen. Met het cultuurparticipatie project wilde de gemeente Maassluis samen met Stichting Mooi Werk de bewoners met elkaar verbinden. Ik werd gevraagd hiervoor een plan te bedenken en dat werd WELKOM / THUIS. In het project WELKOM / THUIS spraken we bestaande en nieuwe bewoners in de wijk Sluispolder-West in Maassluis aan, zij die zich reeds thuis voelen en hen die we welkom heten. We vroegen alle bewoners verhalen met elkaar te delen; herinneringen, herinnerdingen en toekomstbeelden over Sluispolder-West en het leven dat daaraan verbonden wordt, is en was. Zo verbinden nieuwe wijkbewoners en bewoners die er al wonen zich met elkaar. De bewoners vormen immers de wijk en geven haar vorm. We organiseerden verschillende activiteiten en werkten toe naar een route in de wijk waarin blijvende objecten, gedichten en verhalen en herinneringen van wijkbewoners centraal staan. Door deel te nemen en verhalen te delen droegen bewoners bij aan de (kunst)werken in de wijk.

Uiteindelijk werd een permanent gevelgedicht van Derek Otte gerealiseerd en enkele tijdelijke werken, die met de sloop van de panden zullen verdwijnen of verhuizen en terugkeren op andere plekken in de wijk. Otte schreef het 4-regelig gedicht naar aanleiding van een poëzie workshop op IKC De Kindertuin, na zich verdiept te hebben in enkele bewonersverhalen. Er was een bewonersexpositie in de ramen van een oud schooltje, ‘De Letterflat’ was het resultaat van een aantal workshops met bewoners waarin Ida van der Lee aan de hand van associatie en spel met bewoners in gesprek ging. Het leidde tot verrassende en wonderlijke teksten op het gebouw dat als doorgangsflat tussen oude en nieuwe woningen geldt in de wijk. Er werden door stadsdichter Jelle Ravestein wijkgedichten geschreven, die later een plek kregen in de wijk en in de Herinnerbundel, en enkele bewoners maakten vogelbassins die op een later moment een plek zullen vinden in de wijk.
In de zomer van 2019 vond een theatrale Woordenwandeling plaats door Wordbites, die de verhalen van en ontmoeting met bewoners als inspiratie gebruikte voor de muzikale wandeling door de wijk.

Tijdens de corona periode in 2020 werd het gevelgedicht van Derek Otte aangebracht en is het project afgerond met de Herinnerbundel WELKOM / THUIS, die hier is te zien als ISSUU uitgave. Alle bewoners in de wijk ontvingen een exemplaar.

Projectpagina stichting Mooi Werk hier.