Eerste bruggen en dichters bekend

Brug Mathenesser aanzicht westoever Schie (foto: Jiske Foppe)

De Mathenesserbrug en De Lage Erfbrug zijn als eerste bruggen uitgekozen.

MathenesserbrugOPEN DICHT bruggedichten heeft de ambitie 10 bruggen over de Delfshavense Schie van poëzie te voorzien. Bekendmakingen over geselecteerde dichters en gedichten, en de ontwerpers worden per te realiseren brug gedaan.  Deze bruggen worden gefinancierd door CityLab010, het Job Dura Fonds en CBK Rotterdam.

Tijdens Poeziëweek 2018 is tijdens een poëziemiddag in Bibliotheek Delfshaven bekendgemaakt:

  • dat Mathenesserbrug en De Lage Erfbrug de eerste bruggen zijn in het project waarvoor eind februari een vergunning (voor)aanvraag wordt gestart.
  • dat een gedicht van Frans Vogel de De Lage Erfbrug zal sieren
  • het gaat om het gedicht ‘Zomaar een doordeweekse dag’ (uit Frans Vogel. Van de Straat – en of. Het beste van Frans Vogel).
  • dat grafisch ontwerper en uitgever Pieter Kers  het (typografisch) ontwerp maakt voor op de De Lage Erfbrug
  • dat Daniël Dee het gedicht ‘Hier ben je aanwezig’ schreef voor op de Mathenesserbrug
  • dat grafisch ontwerper Bart Oppenheimer het (typografisch) ontwerp maakt voor op de Mathenesserbrug

We hopen tegen het einde van de zomer deze twee bruggen te realiseren, mede afhankelijk van de gemeentelijke procedures en besluitvorming.

Daniël Dee was in 2013-2014 stadsdichter van Rotterdam en ventileerde toen de ambitie om poëzie op een brug aan te brengen. Omdat het er toen niet van kwam, betrok Jiske Foppe hem in 2017 bij OPEN DICHT bruggedichten om dit alsnog te doen. Hij kreeg de opdracht een (brug)gedicht te schrijven. Dee stelde op verzoek ook een commissie samen om, mede op basis van tips van Rotterdammers, een selectie te maken van dichters en gedichten voor op of onder de overige 9 bruggen, waaruit wordt geput bij de keuze per brug. De commissie bestond uit Gyz La Rivière, Hermen Hoek en Christine Bosch.
HIER vind je meer informatie over onder meer de criteria, de poëzie selectie en de commissie.

Over Daniel Dee
Dee is moeilijk in een hokje te plaatsen. Meent hij alles wat hij schrijft of is het spielerei? Hij lijdt aan het leven en, zoals Hans Purper karakteriseerde n.a.v. zijn laatste bundel Mond vol demonen (2016), vaak is ‘juist door de humor de wanhoop voelbaar’. Soms is het werk ingetogen dan weer wordt het gekenmerkt door uitbundige zwartgalligheid. Hij schreef voor Rotterdam het bemoedigend gedicht Hier ben je aanwezig waarin binnen deze veranderlijke wereld voor ieder een plek is en droeg dit op aan zijn dochters.

Bart Oppenheimer  maakt het (typografisch) ontwerp voor op de brug. Bart is een ervaren (typo)grafisch ontwerper van meer openbare poëzie zoals het gedicht 14 mei 1940 aan Plein 1940 van Jana Beranová én hij ontwierp het Groot Rotterdams Bruggenboek (Uitgeverij Aprilis, 2005).

Over Frans Vogel

De commissie over  Frans Vogel:

In zekere zin was Frans Vogel de initiatiefnemer van het bruggedichtenproject; dat wil zeggen dat hij de eerste was die op het idee kwam om de Lage Erfbrug op te sieren met een gedicht. Bij leven was hij al een cultschrijver en een eigenzinnige dwarsligger. Het werk van Frans Vogel doet je lachen, zelfs als het bijt. Hans Sleutelaar typeert Vogels poëzie als hoekig en buitgemaakt op het rauwe leven in de grootstad. Vogel verdient het om tot ver buiten de stadsgrenzen gekend te worden.

Over het geselecteerde gedicht: Zomaar een doordeweekse dag:

Iedereen die ook maar een dag in Rotterdam heeft doorgebracht kent het gevoel dat uit Zomaar een doordeweekse dag spreekt. Zo gaat het hier aan toe in deze havenmetropool.

De commissie heeft voor het gedicht Zomaar een doordeweekse dag gekozen, omdat het een andere kant uit het oeuvre van Frans Vogel laat zien. Hij staat bekend om zijn rauwe werk, al dan niet met platte humor, maar daarmee doe je de dichter te kort. Het is mooi om hem ook eens van een andere te kant te belichten. Dat was één van de redenen. De andere was dat de inhoud van het gedicht dus mooi past binnen het thema. Het beschrijft een dag in de stad als het getij, de steeds weer terugkerende bewegingen; herkenbaar en raak.

Pieter Kers maakt het (typografisch) ontwerp voor op De Lage Erfbrug. Pieter is grafisch ontwerper en uitgever van onder meer  ‘Van de straat – en of. Het beste van Frans Vogel’, ‘Vaan nu, c.b.vaandrager met andere ogen’ en het Rotterdams boekenweekgeschenk, alle drie uit 2017.