Nieuwe gevelgedichten in Middelland: 27 september presentatie in de wijk

‘Schoonheid duurt een oogopslag, maar goedheid duurt eeuwig’ (naar Sappho, ca.600 v.Chr.)

en

‘Men heeft geen tijd,
of is hem quyt:
dus moet men mikken
op de oogenblikken’ .

van de Rotterdams kunstschilder tevens zakenman én dichter Joost van Geel (1631-1698), sieren nu subtiel de gevelrand van het pand van Huize Middelland aan de Van Geelstraat / Middellandplein in een prachtig ontwerp van Bart Oppenheimer. GEEN POEHA produceerde de twee regels in opdracht van het Programma Mooi mooier Middelland.

Van Geel was een heel religieus man en zijn gedichten werden meer geroemd om de ‘verdraagzamen, vrede-en liefde ademenden geest dan om hun kunstwaarde’, (dbnl.nl, Nieuw Nederlandsch biografisch woordenboek deel 7, 1927). Ze waren ook vaak pagina’s-lang. Op de 23 meter lange gevelrand aan de Joost van Geelstraat is daarom gekozen door de Werkgroep gekozen voor een zogeheten ‘Bijschrift’, dat waarschijnlijk bij een ‘uurwerk’ behoorde:
Het komt uit ‘‪De gedichten van Joost van Geel , uitgegeven door Kornelis van Arkel, bij Jan Daniel Beman, 1724’. ‬Zie ook de Rotterdamse dichters website  voor ander werk van Van Geel.

‪De regel van van Geel gaat een mooie harmonie aan over de relativiteit van schoonheid en de vergankelijkheid van tijd, met de regel van Sappho, die op de Middellandpleinzijde is aangebracht:‬

‘Schoonheid duurt een oogopslag, maar goedheid duurt eeuwig’

‪Sappho was een Griekse dichteres van rond 600 voor Christus en dit is de bekende, vrije vertaling van Aart Wildeboer en Pierre J. Suasso de Lima de Prado (uit: Sappho van Lesbos – Eros ontwortelt mijn hart, ambo anthos, 2014).‬ Lees meer via Wikipedia over Sappho.

presentatie door Programma Mooi Mooier Middelland
Het Programma Mooi mooier Middelland realiseerde deze mooie regels uitgezocht door de Werkgroep leefbaarheid, GEEN POEHA deed de productie, Atelier Mineur bracht het aan. 27 september van 16.00-18.00 uur is er een presentatie door programma Mooi mooier Middelland met een wandeling langs alle gevelgedichten en twee kunstwerken in de wijk, zie het facebook evenement, lokatie: start vanaf Middellandplein.

En er is meer! Opperclaes realiseerde een gedicht van stadsdichter Derek Otte aan het plein en eerder werd het gedicht Lotgenoten van  Jules Deelder door GEEN POEHA aan het nabijgelegen Aleidisplein gerealiseerd (lees hier).

gevelgedichten Sappho Joost van Geel Sappho en Joost van Geel