gevelgedicht Lotgenoten van Jules Deelder

gevelgedicht Lotgenoten van Jules Deelder

Rotterdam is een prachtig gevelgedicht rijker in de wijk Middelland in Rotterdam West. Het gedicht Lotgenoten van de Rotterdamse dichter Jules Deelder is aangebracht op de hoek van de 2e Middellandstraat en de Aleidisstraat.

GEEN POEHA mocht de productie ervan organiseren, in opdracht van de Werkgroep Leefbaarheid van het co-creatie programma Mooi Mooier Middelland. In de wijk Middelland wordt door de gemeente samen met bewoners hard gewerkt aan verbetering van de wijk om deze veiliger, socialer en mooier te maken.
Lotgenoten verscheen oorspronkelijk in Deelder’s bundel Ruisch (De Bezige Bij, 2011).

In het gedicht staat de vergankelijkheid van het menselijk bestaan en de verbinding tussen mensen centraal. Het geeft woorden aan wat wij als mensen delen, onze diversiteit en verbondenheid en klinkt als een oproep tot empathie. Het is een tekst die mensen direct aanspreekt.

Het gedicht is erg bekend. Het werd in het najaar van 2015 meer dan 12.000 keer gedeeld via facebookpagina’s van TAALig en Jules Deelder. De tekst raakte veel mensen in een periode dat de vluchtelingencrises in Europa een hoogtepunt bereikte en het nieuws beheerste.

Speciaal voor het gevelgedicht voegde Jules Deelder een komma toe aan de titel, zodat deze nog sterker als aanhef van een oproep of proclamatie klinkt.

Uit een door GEEN POEHA aangedragen selectie kozen de bewoners van de Werkgroep Leefbaarheid voor het gedicht van Jules Deelder en het ontwerp van Bart Oppenheimer. Atelier Leo Mineur bracht het aan op de gevel.

Er wordt in de komende periode een officiële onthulling georganiseerd door het programma Mooi Mooier Middelland, nieuws daarover vindt u te zijner tijd via de social media kanalen van Mooi Mooier Middelland.

Het gedicht van Jules Deelder, uit Ruisch, De Bezige Bij, 2011:

Lotgenoten,

Ons gaan is een komen
Ons komen een gaan

De zin van het leven
is dat we vergaan

De wereld van iedereen
Niemand de baas

Het heden is eeuwig
Alles is waar

God of Jehova
Allah Jahweh

De één is de ander
De ander de één

Ontsteekt uw geweten
Kijkt om u heen

Het lot dat we delen
laat niemand alleen

J.A. Deelder

Werk in uitvoering:

© foto’s Jiske Foppe